Reacties

Op deze pagina kun je een berichtje achterlaten om iedere bezoeker te laten weten wat je over dit onderwerp te melden hebt. Het kan even duren voordat het bericht verschijnt door de gebruikte techniek.

 

Reacties

Angelique, Goeree Overflakkee

2012-02-29 19:46

Houd moed, blijf strijden. Een aantal jaren geleden hebben wij met Mooi Goeree eenzelfde strijd gewonnen. Toen was er "maar" sprake van 5 industriele windmolens direct naast een woonwijk. Maar het gaat om het principe. Windmolens worden alleen maar geplaatst om subsidies te incasseren. Ze kunnen beter inzetten op zonne energie en andere duurzamere energiebronnen. Windmolens zijn waanzin! Succes met jullie strijd.
Dick

2012-01-31 15:02

ik lees uit de reacties, dat degene die tegen de windenergie zijn in dit gebied, wel klimaatbewuste en energie bewuste mensen (zouden kunnen) zijn. Kom op medebewoners van de monden en daar buiten. Laat het zien en doe mee met het klimaatstraatfeest, waar je naast allerlei eigen initiatieven, ook veel buren initiatieven kunt ontplooien. Alles om vooral ook de gemeente te tonen, dat je niet hoort bij de "not in my backyard" groep en als je dat ruim voor april doet, heb je ook nog kans een feestje in je straat te kunnen vieren.
blaauw

2011-12-29 13:08

Ik steun uw initiatief om krachtig tegenwind te geven tegen deze onzalige plannen wat ons niets oplevert. Als we niets ondernemen gaan een paar mensen beslissen over het uitzicht over ons cultureel landschap waar wij onze identiteit aan ontlenen. Verder denk ik dat we de lokale bevolking in en rond dit gebied goed moeten informeren
over de ins en outs van deze plannen. Daarna kunnen we een campagne starten waarbij diezelfde bevolking de kans krijgt zich uit te spreken over deze plannen.
Als we ons werk goed doen blijft er geen spaan heel van het windmolenparkplan en gaat de bevolking zich tegen dit gedrocht uitspreken.
Als we kunnen aantonen dat er geen draagvlak voor is zullen we sterk genoeg staan om de politiek te dwingen een uitspraak hierover te doen.
Verder ben ik van mening dat dit windmolenpark te weinig energie oplevert als je het vergelijkt met één gaslocatie in bijvoorbeeld Gasselternijveenschemond. Dit rechtvaardigt dan ook niet het aantasten van het landschapsbeeld als het maar zo marginaal een bijdrage levert aan de energievoorziening. Met andere woorden, het dient geen algemeen nut. Alleen een paar boerenondernemers willen graag de subsidie opstrijken en geld verdienen. Het kan niet zo zijn dat een paar ondernemers uitmaken hoe het landschap er uit moet zien voor 10 duizenden andere bewoners van een gebied. Ik hoop op duidelijke mediaacties binnenkort. Voorlopig blijft tegenwind een beetje info rondcirculeren binnen de eigen groep. Dat is te weinig om de publieke opinie te beinvloedden. Graag wat meer acties!
Marcel

2011-11-17 10:45

Zonder de subsidie is windenergie niet rendabel.
Dat wisten we al, maar vandaag toont het CBS aan dat de rendabiliteit de laatste jaren steeds verder afneemt .
Dus waarom investeren wij als land zoveel in iets waarvan niet aangetoond wordt dat het op termijn wel zichzelf kan bedruipen.

ZIe onderstaande link:

http://www.cbs.nl/nl-NL/menu/themas/industrie-energie/publicaties/artikel en/archief/2011/2011-3497-wm.htm#
Peter Evenhuis

2011-09-27 15:58

Af en toe denk ik wel eens, wat een raar land is Nederland. We willen graag democratie, maar zijn allang vergeten wat dat is. Ik ben voor ons land regelmatig onderweg en vaak naar plekken waar geen democratie is. Daar wordt gedaan wat men noodzakelijk acht voor het moment. Het er mee eens zijn geldt dan al helemaal niet voor mensen die betrokken zijn. Het gevolg is simpel, de tegenstanders van die overheden blazen de opponent met explosieven op of elimineren simpelweg de bedenkers en de uitvoerders van de ongewenste plannen.

Dat werkt, angst is een sterke partner. Vaak is iedereen het er wel mee eens dat zoiets gebeurt.

Het is toch ook wel erg bizar dat er maar zo maatregelen afgekondigd worden in een vrij land, door de overheid zoals bv de windmolens, zonder de betrokkenen te gaan compenseren voor hun financieel en algemeen verlies en vervolgens ook nog allerhande trucs gebruiken om reacties te vertragen en het mensen onmogelijk te maken om iets aan de door hun ongewenste situatie iets te doen.

In de wereld zijn er voorbeelden genoeg hoe zoiets kan verlopen. De machthebbers willen er niet van weten. Maar niet die, alleen hun vazallen worden slachtoffer. De getroffen overheid neemt vervolgens sancties en diegenen die reageerden worden nog bozer.

Dit is eigenlijk buiten ons Nederland de realiteit. Dat beseffen velen nog niet. Hoelang zal het nog duren eer er hier groepen gaan reageren zoals men dat liever niet heeft? Vast niet lang meer. Bovendien worden ze door heel veel betrokkenen ondersteund. Denk daar maar eens over na.
R&S

2011-09-22 14:12

Ter info en aanvulling van dhr Damstra:

Er liggen 11 rijksmonumenten direct aan (in) het gebied waar de (13) turbines gepland zijn.
(bron rijksmonumenten.info)

http://rijksmonumenten.info/kaart/

(Op mijn iphone app wordt ook het "Grevijlinkhuis" in Annerveenschekanaal aangegeven als rijksmonument.
Deze staat niet op de kaart via de link hierboven)
Jochum Damstra

2011-09-20 19:17

Van alle argumenten welke genoemd worden om plaatsing van windturbines in plan Greveling te voorkomen mis ik een belangrijke.Ik vraag me af waarom de beschermde dorpsgezichten van A.V.K. en E.V.K. niet in de strijd geworpen worden.Naar mijn mening kan dit wel eens de belangrijkste faktor zijn om plaatsing te voorkomen.
Veel instanties in Nederland houden zich bezig met beschermde dorpsgezichten, monumenten en ander waardevol cultureel en historisch bezit.Bijv. Bond Heemschut, Natuurmonumenten, Drents Landschap, Drents Plateau, Natuur en Milieu enz. enz.
Deze organisaties hebben al laten weten dat ze het aspect van de omgeving van beschermde dorpsgezichten zullen aankaarten bij de gemeente en provincie wanneer gesproken gaat worden over de gebiedsvisie.
Net als de gem. Hoogezand kunnen we de gemeente sturen richting een beschermde omgeving van de beschermde dorpsgezichten.Komt dit in een gebiedsvisie, struktuurplan of bestemmingsplan te staan dan komen er geen objecten die het beschermde dorpsgezicht zouden kunnen aantasten.
In de gebiedsvisie die prov. en gemeenten in samenspraak met organisaties gaan maken, gaat het niet meer over al of niet draagvlak voor windmolens, maar waar komen ze te staan, hoeveel , hoe hoog en kunnen omwonenden participeren.
Daarom is het zo belangrijk dat we aan kunnen geven dat het hier helaas niet kan en dat gemeente en provincie achter ons staan.
Johannes & Anne-Marie

2011-08-14 01:43

Top dat Jullie een voortrekkende rol op jullie hebben genomen tegen dit belachelijke plan.
We mogen hopen dat de landelijke en regionale besturen snel weer tot bezinning komen.
Het gebied is prachtig mooi en open, wat in Nederland een steeds grotere zeldzaamheid wordt.

Ook mooi om de te zien hoe de dorpen rood kleuren van de posters, zo te zien is er weinig draagvlak voor deze betonnen rommel.

We zijn zeer benieuwd hoe dit alles verder gaat en wanneer we meer duidelijkheid krijgen.
Rob & Sandra

2011-08-06 10:15

Beste heer Woudstra,

Als ik even google op de windturbines in de Groetpolder dan zie ik dat er (eind 2010) plannen zijn voor het vervangen van windturbines voor exemplaren met een ashoogte van 80 meter. Ik begrijp hieruit dat de huidige turbines een stuk kleiner zijn waardoor het rendabel is om ze te vervangen voor efficientere (grotere) turbines.
Ik krijg daarom sterk het gevoel dat u in uw reactie hieronder "appels met peren" aan het vergelijken bent en uw argumenten niet stand houden.

Of je ze mooi vindt of niet zal voor eenieder verschillend zijn.

Uw argument dat het probleem van geluidsoverlast verleden tijd is, klopt echt niet.
Er wordt momenteel door professionals nog druk gediscussieerd over hoe de geluidsoverlast te reduceren.
Zoals hieronder al aangegeven zijn de vergelijkbare windturbines in Bellingwolde ver voorbij een kilometer te horen. Zouden we niet direct onder bomen en 's avonds (zie onderzoek RUG) hebben geluisterd waren ze nog duidelijker (en verder) te horen geweest.

Voor ons blijft het grote probleem bij de huidige plannen voor het Hunzedal (voor zover we die te weten zijn gekomen), dat de turbines gigantisch groot zijn en zeer dicht, parallel aan dorpsbebouwing geplaats gaan worden. We begrijpen op dit moment op een plek zelfs op 400 meter van bebouwing. Op een groot gedeelte is de afstand tussen de bebouwing zo'n 1600 meter.
Zouden de turbines precies in het midden worden geplaatst dan zit je op zo'n 800 meter maximaal van de bebouwing.
Hierbij is het onvermijdelijk dat er overlast gaat plaatsvinden.

Vriendelijke groet,
R&S
Frans de JONG , Oud Annerveen

2011-08-05 13:39

Beste meneer Woudstra,

Het is ons bekend dat mensen die aan windturbines geld verdienen, geen last hebben van de nadelen ervan. Zij horen niets , zij zien niets en ze praten er niet negatief over. Uw kwalificaties van de Westfriezen, als zouden zij niets snappen van onze opwinding, doet hen geen recht. De tumult die eertijds ontstond bij een aantal molens, van zelfs beduidend kleinere omvang (30 meter) dan wij hier krijgen (135 meter), staat mij nog helder voor ogen. In het plaatsje Wons en verder in Wûnseradiel).
Overigens is de situatie in het westen van Friesland met al die ultrakleine ronde dorpjes, anders dan hier. Daar staan de molens bij boerderijen en horen, met name doordat ze zo klein zijn, bij het stukje industriegebied wat een boerderij is.
Uw foto van die turbines langs de snelweg in het polderlandschap is precies wat wij voor ogen hebben. Daar is er ruimte en plaats voor dergelijke industriele projecten. We pleiten er dan ook voor om meer dan 1000 turbines langs de Afsluitdijk te zetten, zodat de hele landelijke behoefte aan stroom gedekt kan worden. Verspreiding van de turbines is dan onnodig.
Daarnaast is Uw betoog doorspekt met ridiculisering van onze argumenten. Bagatellisering van onze angsten. Terwijl er over de hele wereld waar deze molens worden geplaatst, dezelfde argumenten tevoorschijn komen. Ook de ervaringen van mensen die bij die giganten wonen, sterkt ons in de overtuiging dat dit bij ons niet moet gebeuren.

Waar wij heel gevoelig voor zijn, hebt U ook genoemd. De alternatieven. U schetst diverse soorten molens. Wij gaan ons toeleggen om naast gebruikmaking van aardwarmte, vooral zonne-energie hier te promoten. Ook een vorm van duurzame energie, die een snelle technische sprong voorwaarts maakt.

Ik heb begrepen dat U tijdelijk een Frysk-om-uutens bent; ik ben dat sinds 1972 permanent. Mijn liefde voor mijn geboortegrond is net zo sterk als nu van mijn huidige woonplaats (sinds 1989). Daarom bestrijdt ik elk plan dat een van beiden willen vernielen.

vriendelijke groet

Frans de Jong
Frans de JONG , Oud Annerveen

2011-08-05 13:37

Beste meneer Woudstra,

Het is ons bekend dat mensen die aan windturbines geld verdienen, geen last hebben van de nadelen ervan. Zij horen niets , zij zien niets en ze praten er niet negatief over. Uw kwalificaties van de Westfriezen, als zouden zij niets snappen van onze opwinding, doet hen geen recht. De tumult die eertijds ontstond bij een aantal molens, van zelfs beduidend kleinere omvang (30 meter) dan wij hier krijgen (135 meter), staat mij nog helder voor ogen. In het plaatsje Wons en verder in Wûnseradiel).
Overigens is de situatie in het westen van Friesland met al die ultrakleine ronde dorpjes, anders dan hier. Daar staan de molens bij boerderijen en horen, met name doordat ze zo klein zijn, bij het stukje industriegebied wat een boerderij is.
Uw foto van die turbines langs de snelweg in het polderlandschap is precies wat wij voor ogen hebben. Daar is er ruimte en plaats voor dergelijke industriele projecten. We pleiten er dan ook voor om meer dan 1000 turbines langs de Afsluitdijk te zetten, zodat de hele landelijke behoefte aan stroom gedekt kan worden. Verspreiding van de turbines is dan onnodig.
Daarnaast is Uw betoog doorspekt met ridiculisering van onze argumenten. Bagatellisering van onze angsten. Terwijl er over de hele wereld waar deze molens worden geplaatst, dezelfde argumenten tevoorschijn komen. Ook de ervaringen van mensen die bij die giganten wonen, sterkt ons in de overtuiging dat dit bij ons niet moet gebeuren.

Waar wij heel gevoelig voor zijn, hebt U ook genoemd. De alternatieven. U schetst diverse soorten molens. Wij gaan ons toeleggen om naast gebruikmaking van aardwarmte, vooral zonne-energie hier te promoten. Ook een vorm van duurzame energie, die een snelle technische sprong voorwaarts maakt.

Ik heb begrepen dat U tijdelijk een Frysk-om-uutens bent; ik ben dat sinds 1972 permanent. Mijn liefde voor mijn geboortegrond is net zo sterk als nu van mijn huidige woonplaats (sinds 1989). Daarom bestrijdt ik elk plan dat een van beiden willen vernielen.

vriendelijke groet

Frans de Jong
Henk Daalder Windparken Wiki

2011-08-03 10:57

Jullie moeten echt een andere benadering kiezen.

De rijksinstrumenten maken het mogelijk om een plan gewoon door te drukken, als er lokaal geen betere plan tegen over staat.
http://www.duurzamebrabanders.nl/Drie_Rijksinstrumenten_voor_meer_Windene rgie

In mijn zienswijze voor Drentse Monden geef ik aan hoe het wel zou moeten
http://www.duurzamebrabanders.nl/Inspraak_Windpark_Drentse_Monden_kies_een_Mooi _windpark_ontwerp
In het kort, alleen mooie,lijnvormige windparken, ontworpen met respect voor het landschap en de inwoners. Bijvoorbeeld een enkele rij windmolens van Klazienaveen tot Hoogezand
De inwoners moeten de kans krijgen aandeelhouder te worden, en zo hun eigen duurzame energie op te wekken, met een investering van 3 tot 5000 EUR. Daar heb je dan 20 jaar gratis stroom voor.

De inwoners, ook de tegenstanders, hebben nog wel een kans op invloed, dat is met een beter plan, dat mooier is, maar toch de rijks doelstelling helpt realiseren, 6000 MW in 2020.
Het Veenkolonie gebied is zeer geschikt, net als veel andere gebieden
Daarom is een windpark niet tegen te houden. Met een zienswijze op de startnotitie kun je oproepen een lijn vorming windpark te laten onderzoeken als alternatief

Daarnaast is het nuttig als de bevolking zich organiseert als toekomstig mede eigenaar. Zo krijg je echt invloed. Bijvoorbeeld op hoe de windmolens afgeregeld worden op maximale opbrengst of minimaal geluid, of ergens er tussen in.

Mede eigenaar worden kan straks, de initiatiefnemers staan er voor open. maar dan moeten inwoners zichzelf organiseren en als een partij gaan optreden naar de initiatiefnemers

Woudstra

2011-07-27 19:53

Ooit bezwaar gehad tegen een windmolen, een échte, zo'n ding met vier wieken die zo sierlijk kunnen draaien. Hoort in het Hollandse landschap, in de polder en op het platteland.
De te bouwen windTURBINES zijn de windmolens van onze tijd, de 21ste eeuw, die de wind gebruiken om alternatieve energie op te wekken. Horizonvervuiling? Kom dan eens kijken in het Westfriese landschap waar er al velen staan en er nog meer bijkomen. Alsof het einde van de wereld nabij is zo wordt er geagiteerd op gereageerd. Volkomen onnodig maar men schijnt niet te WILLEN wennen aan deze vorm van energie opwekking. Zoals de boer het zegt: ´ik ben teuge!`.
Wat is er nu mooier dan zo'n plechtstatig draaiende windTURBINE en als ik op mijn racefietsje zit wil ik wel eens afstappen en naar een 14 tal van die mooie en estetisch verantwoorde vormgeving genieten.Zelf heb ik zicht op een totaal van 21 stuks die bij ons in de Groetpolder staan en kan ik er gebioleerd naar staan kijken. Windenergie is hartstikke mooi maar niet in mijn gezichtsveld, zo is het toch??? Gelukkig zijn alle windTURBINES bij mij in de buurt voorzien van een driebladige rotor en zijn een sierraad als alternatief voor de oude windmolen waar niemand ooit protest heeft aangetekend. Daarbij kunnen ze niet te dicht bij elkaar zijn omdat ze dan elkeaar te veel gaan beïnvloeden en ze aan kapaciteit inboeten. Dat het even wennen is of zal worden, alle begrip ervoor maar wie kan er nu tegen zo´n mooie moderne vormgeving zijn. V.w.b. de geluidsoverlast: met de huidige vormgeving en uitgebreide testen in de windtunnel en het feit dat ze tegenwoordig van komposiet zijn vervaardigd en daardoor zeer flexibel en uitermate sterk zijn en door hun bladvorm geluidsarm zijn valt ook dat argument weg. Ook van vogel 'aanvaringen' is weinig of geen sprake dus dat fabeltje kan ook van tafel. Wel een sin de buurt van Lelystad geweest? Als je op de dijk rijdt van Enkhuizen naar Lelystad en de zon schijnt op al die windturbines die gebruik maken van het medium 'verplaatste lucht' dan is dat toch een groot winstpunt. Tot slot valt dan nog te vermelden van mijn kant dat ik er vanuit de woonkamer een 8 tal zie, in de achtertuin nu nog dertien en dat wiorden er 18 stuks. bij mijn weten heeft nog niemand er tegen bezwaar aangetekend in de polder die een kleine 8 jaren geleden nog maagdelijk was v.w.b. windturbines. Wij zijn er aan gewend en kunnen er mee leven waarom een ander dan niet.
@b Woudstra
Lutjewinkel
willie wardenaar

2011-07-27 18:59

Het geld dat nu beschikbaar wordt gesteld voor die vreselijke windparken, kan beter worden besteed aan aan zonne-energie. Stel een fatsoenlijke subsidie beschikbaar aan eenieder die in zonne-energie wil investeren. Zo blijven ons landschap en leefomgeving gespaard.
Rob & Sandra

2011-07-24 09:53

Lof voor de initiatiefnemers van Tegenwind Hunzedal.

Wij stonden in het begin neutraal tegenover het wel of niet plaatsen van windmolens. Na verdieping in de materie zijn we duidelijk tegen geworden. Vooral het bezoeken van de windmolens bij Bellingwolde heeft ons echt doen schrikken.
Wij konden het geluid ver voorbij een kilometer horen. Verder meten kon niet vanwege het feit dat de weg van richting veranderde. Tel daarbij op de uitkomst van het onderzoek van de Rijksuniversiteit van Groningen (link op deze website) en je hebt een scenario waar we echt niet vrolijk van worden.

Naast de inmens grote hoogte van de molens (en daardoor in het landschap alles overheersend) is het voor ons duidelijk dat alle inwoners van de omliggende dorpen met het lawaai van de molens te maken krijgen.

We vinden het dan ook onbegrijpelijk dat dit smalle stuk land is aangewezen als zoekgebied voor het plaatsen van windmolens.

Overigens was het vinden van de molens niet moeilijk aangezien ze al heel veel kilometers van te voren duidelijk zichtbaar waren.

Voor de duidelijkheid, wij zijn absoluut niet tegen windenergie. In tegendeel zelfs. Je moet echter wel kijken waar je ze plaatst.

En dus NIET hier!